Czy GLUTEN Szkodzi?

Czy GLUTEN Szkodzi? Poznaj Fakty!

Cześć!  Czy gluten szkodzi? Na wstępie muszę Ci napisać, że temat glutenu jest bardzo modny. Sam zauważyłem, że wychodząc z domu minimum raz dziennie słyszę te słowo.

W radiu, w sklepie- kiedy to kolejka sięga zenitu ciekawa klientka pyta kasjerkę “czy ten produkt, aby na pewno nie zawiera w sobie glutenu?

Trochę czasu mija nim Pani sprzedawczyni założy okulary, przeczyta skład i wyda jednoznaczną opinię.

W tym czasie stojąc w kolejce myślę jak bardzo kocham cały ten boom na gluten. To też stało się po części inspiracją do napisania tego artykułu.

W tym artykule znajdziesz:

  1. Czym jest gluten?
  2. Gdzie znajduję się gluten?
  3. W jakich produktach może się znajdować (ale nie musi).
  4. W jakich produktach się nie znajduje.
  5. Celiakia, a Gluten
  6. Jak Można Pomóc Sobie Mając Celiakie?
  7.  Czy Gluten Szkodzi Zdrowym Osobom?
  8. Podsumowanie i moja opinia.

Bez zbędnego expose przejdźmy do konkretów i dowiedzmy się wspólnie “Czy Gluten Szkodzi”?

Czym Jest Gluten? Co mówi Wikipedia?

Jak czytamy na Wikipedii.

Gluten to mieszanina białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występująca w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia.

Ok, to tyle z definicji. Co w tym momencie jest dla nas ważne? Gluten swoją nazwę zawdzięcza temu, że jest białkiem, które swoją konsystencją bardzo przypomina klej.

Niektóre firmy zajmują się nawet produkcją klejów przemysłowych, których bazą jest właśnie gluten.

Gdy wyrabiasz ciasto z mąki, zawarty w niej gluten tworzy z dodaną do niego woda strukturę, która sprawia, że ciasto zaczyna się ciągnąć i kleić.

Z ciekawostek: Jeśli chcesz sam uzyskać czysty gluten weź mąkę pszenną. Zmieszaj ją z wodą jak byś robił ciasto. Następnie ugniataj te ciasto w wodzie. To co w niej zostanie będzie wyglądać jak sprężysta, gumowata, szara masa. Właśnie masz przed sobą czysty gluten.

Zanim przejdę do tego, w jakich produktach znajduję się gluten, informuję Cie, że jeśli interesują Cie tematy, które poruszam na blogu to poza tym prowadzę zdrowotny newsletter na VIP’ów.

Tam poruszam więcej tematów o których tutaj nie piszę. Zapisać się możesz tutaj.

Kliknij aby się zapisać >>>

Gdzie Znajduje się Gluten? Czy Gluten Szkodzi?

Gluten znajduję się między innymi w:

  • mące pszennej- (a więc pizza, makarony-w tym pełnoziarniste, chleb, bułki, drożdżówki),
  • orkiszu (płatki orkiszowe, chleb orkiszowy)
  • jęczmieniu,
  • życie,
  • różnego rodzaju makaronach,
  • piwie,
  • różnego rodzaju ciastach,
  • w panierkach,
  • produktach garmażeryjnych (pierogi, krokiety, naleśniki, uszka, placki)

Gluten Może Być Obecny w (ale nie musi):

  • smakowych alkoholach,
  • mieszankach przypraw,
  • sklepowym kakao (poprzez kontakt kakao z zanieczyszczoną linią produkcyjną),
  • proszku do pieczenia,
  • chipsach,
  • pasztetach (w tym wegańskich),
  • wędlinach,
  • niektórych suplementach diety,

Nie wymieniłem tu jednak wszystkiego. Produktów takich jest o wiele więcej. Jeśli potrzebujesz takich informacji (jak wspomniana Pani klientka, o której pisałem we wstępie) to praktycznie niemal na każdym opakowaniu jest napisane, że:

Produkt Zawiera Gluten

lub

Produkt Może Zawierać Gluten

Co Nie Zawiera Glutenu? Czy Gluten Szkodzi?

Okej, teraz przejdźmy do tego jakie produkty go nie zawierają.

Glutenu nie zawiera:

  • świeże nieprzetworzone mięso, ryby, jaja,
  • ryż biały i brązowy,
  • kukurydza,
  • gryka,
  • proso,
  • amarantus,
  • quinoa- komosa ryżowa,
  • świeże mleko,
  • nieprzetworzony ser biały/żółty,
  • kasza jaglana,
  • rośliny strączkowe (soczewica, ciecierzyca, fasola, groch,
  • masło, smalec,
  • inne produkty oznaczane jako bezglutenowe,

Producenci żywności posiadający licencję Przekreślonego Kłosa zamieszczają na swoich opakowaniach znak taki jak na zdjęciu poniżej. Oznacza on, że produkt jest w pełni bezglutenowy.

Czy-Gluten-Szkodzi

>>> ZOBACZ ARTYKUŁ – “Jak SZYBKO SCHUDNĄĆ? 7 SKUTECZNYCH Metod!“<<<

Czy Gluten Naprawdę Szkodzi?

Zdania są podzielone! Jeśli chorujesz na nietolerancję pokarmową lub chorobę autoimmunologiczną to może być tak, że po zjedzeniu czegoś zawierającego gluten możesz dostać biegunki; bólów czy zawrotów głowy.

Dla zdrowego człowieka, który nie choruje na wspomniane wcześniej choroby odpornościowe czy nietolerancje trawienie i przyswojenie składników zbóż (np. glutenu) nie powinno stanowić większego problemu.

U osób chorujących może następować atak własnych komórek.

W dodatku połączenia pomiędzy enterocytami (nabłonkiem w jelicie cienkim) otwierają się u każdego z nas (tych chorych czy zdrowych) 20–30 minut po posiłku zawierającym gluten.

Zdrowy człowiek nie odczuwa żadnych negatywnych skutków tego zdarzenia. U osób chorych objawy schorzeń mogą się nasilać.

Celiakia, a Gluten

Celiakia to choroba dotykająca 1% populacji. Ujawniana jest spożywaniem glutenu. Jest nietolerancją pokarmową tego zbożowego białka.

U takiej osoby kosmki jelitowe są niszczone- innymi słowy spłaszczają się. Jeśli dojdzie do całkowitego ich spłaszczenia, ciało nie jest w stanie wchłonąć składników odżywczych. W skrajnych przypadkach może dojść nawet do śmierci.

Jak Można Pomóc Sobie Mając Celiakie?

Najprostszą i najskuteczniejszą metodą jest unikanie produktów zawierających gluten. Osoba, która gluten spożywała może czekać nawet do kilku miesięcy na całkowitą regeneracje błony śluzowej jelit.

Czy Gluten Szkodzi Zdrowym Osobom?

Przekopałem się przez wiele artykułów oraz książek i sytuacja wygląda następująco. Jeśli jesteś osobą zdrową to nie znaczy, że warto przechodzić obok tematu glutenu obojętnie.

“Czy gluten może faktycznie szkodzić zdrowym osobom?”- myślisz.

Jednym z sygnałów ostrzegawczych, dla których warto odstawić na dobre (albo mocno ograniczyć) spożycie zbóż zawierających gluten to:

Gluteomorfina. Pochodzi od gliadyny- jednego z białka glutenu. Jest to opioid podobny do morfiny. Może działać na nas usypiająco i uzależniająco.

Z tym, że tu wsunę małą uwagę. Według badań gluteomorfina może, ale NIE MUSI przeniknąć do krwi, więc nie jest powiedziane, że za każdym razem gdy jemy białe pieczywo dajemy sobie zastrzyk z opiatów. Niemniej….

… kiedyś spożywałem ogrooooomne ilości białego pieczywa. Najbardziej gustowałem w białych bułkach (mniam). Zawsze po zjedzeniu takich bułeczek dopadała mnie niesamowita senność oraz coś na wzór zaspokojenia głodu niczym osoba uzależniona.

Kolejny problem pojawiał się niedługo po tym. Bardzo szybko stawałem się głodny (czasem nawet po godzinie czasu). Miałem bardzo wielką ochotę, aby znów pochłonąć jakąś bułę!

Stąd można przypuścić, że białe jedzenie (makarony, ciasteczka, bułki, drożdżówki) mogą powodować uzależnienie. Mamy wtedy ochotę na więcej. Jest to jednak moja prywatna opinia. Na Ciebie może to tak nie działać. Słuchaj swojego ciała.

Podsumowanie i moja opinia

Tak jak zawsze jestem zwolennikiem słuchania swojego własnego organizmu. Kiedy spożywam “białe produkty”, w których w większości zawarty jest gluten to moja głowa staje się jakby lżejsza, a poziom cukru leci drastycznie w górę.

Nie muszę długo czekać, aby po chwili ciało zaczęło zbijać ten wysoki poziom glukozy we krwi. Zaczynam się robić senny i najchętniej bym się położył.

Do tego jakość mojego myślenia i koncentracji strasznie na tym cierpi. Dlatego bardzo ograniczam spożywanie takich produktów.

Jednakże, nie ma jeszcze jednoznacznych badań na szkodliwe oddziaływanie glutenu na osoby, które nie mają ani jednej z wymienionych chorób, nietolerancji czy zwykłego uczulenia na zboża.

Jeśli spożywasz produkty glutenowe i czujesz się po nich trochę inaczej to poeksperymentuj i spróbuj zboża zastąpić większą ilością warzyw.

TESTUJ TESTUJ TESTUJ– Bo na każdego dobrze działa co innego!

Ja prawie całkowicie odstawiłem produkty zbożowe- poza “cheat day’ami” gdzie mogę jeść co chcę. Czuje się o wiele lepiej, mam więcej energii i ewidentnie lepiej się koncentruję.

A Ty co o tym myślisz? Zostaw komentarz!

Dodaj komentarz

Bezpłatny Trening Wideo